Header Ads

Header ADS

貴金屬投資百科6️⃣

 


1+1=11? 產品點止金同銀

唔少客戶都會問我地金銀買賣,咁你地既產品咪得金同銀,選擇得好少?😅

雖然標的物的確只有金價同銀價,但係因應唔同客戶既需求,我地係唔同方面特別設計多款產品。


Z .comBullion,金銀交易可以衍生出11款產品去迎合唔同客戶既需要,先稱得上係「網上黃金白銀交易專家」。


👨‍🏫首先,11款金銀產品分成兩大類別:

  1. 固定點差
  2. 浮動點差

相信有商品經驗既客戶都會明白除左佣金外,買賣差價(點差)就係交易既最大成本。比如交易商之SELL/BUY 價格為 2000 / 2001 美元,即代表客戶開倉需要負擔1美元點差既成本。然而,點差係市場極端波動既情況下可以擴闊🤮比如本年3月新冠疫情於全球爆發,金融市場極度波動,黃金價格亦被投資者拋售,價格大幅回落。當時點差無可被免地被擴闊至數美元、甚至數十美元不等。當時我地亦曾發表公告(https://bullion.z.com/....../2020/03/26/20200326lutc/) 通知客戶此不尋常狀況。客戶如果在此極端情況平倉就要負擔該點差成本。所以如果客戶想盡量減少點差波動所帶來的額外交易成本,就可以選擇我地既固定點差產品:黃金_STD。


我地將黃金_STD既點差固定係0.5美元。除非市場出現特殊狀況,成交價格係99%以上既情況下一般不會出現滑點。而交易只會全部成交或全部取消,適合不容許滑點既客戶。


至於另外浮動點差既10款商品則留待下回介紹。有興趣既投資者可以上我地既官方網站了解詳情:
https://bullion.z.com/....../bull....../trading_rules/.....

Blogger 提供.