Header Ads

Header ADS

貴金屬投資百科3️⃣

 


紙金孖展知多點:「黃金升10蚊,可賺一桶金?」

之前提過黃金有好多種投資方法,而紙黃金屬於最真實反映金價既同時,其槓桿效應一直令短炒入市既投資者著迷😍

因為金價平均波動每日可能只係幾巴仙以內,但如果投資者想擴大獲利就必需透過「槓桿」。以下講解一下點解黃金槓桿如何操作。

🧑‍🏫以Z .com Bullion為例,我地提供最高的槓桿比率為200倍,意味住你可以買入實際資金200倍的黃金合約,而你既實際資金就稱為「保證金」。

👉假設金價為每安士1900美元,你買入0.01手GOLD_MIN既黃金,即1安士黃金,保證金需求就係1900除以200,即9.5美元(合約價值的0.5%)。
當金價上升10蚊,即1910美元/安士 ,你既合約價值就會變為1,910美元!
換句話說,只係升左10美元,你就已經用9.5美元本金賺左10美元(100%)!

但係聰明既投資者一定會發現有嬴亦有輸…如果調轉咪變輸番10美元,分分鐘本金輸凸😱

為左防止/保障投資者,通常呢類情況都會🔪「斬倉」。
當投資者使用200倍槓桿去開倉,每間交易商都會要求投資者開倉時滿足「保證金比率」。

係Z .com Bullion,保證金需要60%資金去維持。
假設你用9.5美元開倉買一安士黃金,如果金價跌超過(9.5美元*40%=)3.8美元既話,你就會被「斬倉」。
如果真係去到斬倉水平(,就算被強制平倉之後,下一秒升番100% ,都唔關你事…😌

幾蚊波幅話多唔多話少唔少,係重大新聞發佈,令金價大幅波動既日子就變得好易馬上斬倉。
所以投資者利用高槓桿投資既時候,其實最好將保證金比率提高,防禦高波動帶來斬倉既風險。

Blogger 提供.